Jak przyrządzić ten pyszny francuski deser?...
Creme brulee przygotowuje się za pomocą specjalnego palnika do creme brulee. To znany na całym świecie francuski deser, który jest dość prosty do przygotowania, nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Na początku należy zagotować śmietankę kremówkę, następnie zdjąć ją z gazu, gdy brzegi zaczną wrzeć. To znak, że ugotowała się już. Kolejnym etapem przygotowania jest ubicie żółtek, ale nie na jednolitą masę. Potem te dwie masy łączymy, przelewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 50 min. i ustawiamy temperaturę na 100 stopni.
Palnik do creme brulee - konieczność czy zbędny element?
Po wyjęciu masy z piekarnika należy ją ostudzić i zaleca się, by robić to przez całą noc, żeby była ona idealnie ścięta. Palnik do creme brulee przydaje się właśnie w tym momencie, kiedy masa jest już odpowiednio schłodzona - posypujemy ją z góry równą warstwą cukru i podgrzewamy palnikiem, żeby cukier mógł się właściwie skarmelizować - to w końcu najbardziej rozpoznawalny znak tego deseru. Palnik gazowy do kuchni przyda się nam także do robienia innych słodkości, w których ważnym etapem jest karmelizowanie cukru, to przydatne narzędzie, które zaoszczędzi czas.