Praktyczne pojemniki na ciasta i torty
Nic tak nie smakuje, jak domowe wypieki, własnoręcznie upieczone i udekorowane torty, oraz pięknie polukrowane drobne ciasteczka. Jednak ciasto ma to do siebie, że stojąc na wolnym powietrzu wysycha, więc aby temu zapobiec należy umieścić je w odpowiednim pojemniku, przeznaczonym do kontaktu z żywnością.
Plastikowe pojemniki na ciasto
Pojemniki do ciast, tortów i innych tego typu produktów spożywczych o delikatnej strukturze, są produkowane ze sztywnego plastiku. Składają się zazwyczaj z dwóch części – podstawy i kopuły. Pudełka zamykane są na plastikowe zatrzaski umożliwiające zamknięcie, i wygodne uchwyty ułatwiające przeniesienie zawartości bez szkody dla ich wyglądu, w dowolne miejsce. Występują w szerokiej gamie kolorów i rozmiarów.
Jednorazowy pojemnik na ciasto
Oprócz pojemników wielorazowego użytku, w cukiernictwie używane są pojemniki jednorazowe, wyprodukowane z miękkiego i cienkiego plastiku, służące do wyeksponowania zawartości oraz bezpiecznego chronienie przed czynnikami zewnętrznymi. Są to praktyczne pojemniki na ciasto, przezroczyste, składające się zazwyczaj z dwóch ruchomych części, bądź dwóch osobnych elementów dopasowanych do siebie.
Plastikowe pojemniki na ciasta występują w różnych wielkościach i kształtach, a także posiadają wytłoczone i pasujące do siebie zatrzaski. Używane są najczęściej do przechowywania małych ilości produktów spożywczych.