Jak skruszyć lód?
Przygotowując różnego rodzaju desery lub napoje na upalne dni, w kuchni często pojawia się problem: jak rozkruszyć zamrożone kostki lodu. Niewielkie kryształki lodowe, służą nam przecież często jako estetyczna ozdoba i dopełnienie wizualne pysznych deserów.
Zamrożone kostki lodu — i co dalej?
Kiedy w pojemniku na kostki lodu - www, mamy przygotowany już surowniec, z którego chcemy stworzyć mikrokryształki, szukamy pomysłu na to, jak najłatwiej będzie je rozkruszyć.
Najlepszym rozwiązaniem z pewnością będzie kruszarka do lodu. Zazwyczaj w takie urządzenie, wyposażone są restauracje, które na co dzień przygotowują masową liczbę deserów i skruszony lód jest wręcz niezbędny. W domach rzadko kiedy gości kruszarka do lodu, ponieważ większość twierdzi, że jest to zbędny wydatek i poradzi sobie bez niej.
Wielofunkcyjne blendery, kruszące lód
Obecnie urządzenia, które powszechnie wykorzystujemy w kuchni, w większości podsiadają funkcję kruszenia lodu. Wystarczy pojemnik na kostki lodu opróżnić i przenieść kostki do wspomnianego uradzenia, a to w mgnieniu oka rozkruszy lód na drobne fragmenty. Niektóre blendery o większej mocy, także sobie z tym poradzą. więc urządzenie wielofunkcyjne nie jest wymagane.