Grill w małej gastronomii
Małe lokale gastronomiczne, a zwłaszcza punkty związane z tak zwaną gastronomią uliczną skorzystają na instalacji urządzenia jakim jest grill elektryczny. Znajdujący się w odpowiednich rekach grill pozwala na wzbogacenie oferty lokalu w bardzo popularne dania grillowane i przyciągnięcie znacznie większej ilości klientów.
Jaki grill do małej gastronomii?
Na rynku istnieją różne rodzaje grilli i każdy może być – przy zapewnieniu odpowiednich warunków zastosowany w małej gastronomii.
Najbardziej popularne są grille żeliwne zasilane energią elektryczną. Tego rodzaju urządzenia są przede wszystkim bezpieczne w użytkowaniu i zapewniają stabilne warunki pracy. Dość popularne, zwłaszcza w bardzo małych punktach gastronomicznych są grille gazowe. Pozwalają one na pracę w warunkach ograniczonego dostępu do energii elektrycznej (niska moc), a ich eksploatacja jest nieco tańsza. Tego typu urządzenia są jednak droższe przy zakupie. W niektórych lokalach wykorzystywane są również grille tradycyjne, opalane węglem drzewnym. Użytkowanie tego rodzaju grilla w punktach małej gastronomii jest możliwe, ale może być dość trudne, gdyż wymagają one bardzo sprawnie działających wyciągów i dodatkowej instalacji przeciwpożarowej.